Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam


Veilig spelen sinds 1974

BSW Rotterdam viert in 2024 haar 50 jarig bestaan. We kijken even terug in de tijd, maar kijken vooral richting de toekomst.

De basis van de BSW, de Rotterdamse Stichting tot Coördinatie van het Buurt- en Speeltuinwerk, ontstond in de jaren ‘50 van de vorige eeuw als gemeentelijk initiatief. Aanvankelijk was het een stichting die de activiteiten van de toenmalige Rotterdamse Centrale van Buurtverenigingen (RCB) en de Rotterdamse Speeltuin Centrale (RSC) steunde en coördineerde. Deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers was de belangrijkste taak.

In 1974 gingen de RCB en de RSC op in één nieuwe organisatie. De Centrale van Buurtverenigingen en Speeltuinverenigingen werd opgericht, kortweg Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam.

In 2024 viert BSW Rotterdam dus haar 50-jarig bestaan. We kijken even terug in de tijd, maar kijken vooral richting de toekomst. BSW werkt hard om ‘de speeltuin van de toekomst’ te realiseren: inclusieve speeltuinen, toegankelijk voor iedereen; een gezond pedagogisch klimaat en een natuurlijk evenwicht tussen avontuurlijk buitenspelen en interactief spelen.

Foto's van de afgelopen 50 jaar

Sinds 1974 waren er honderden activiteiten in en vanuit speeltuinen. De foto’s tonen een kleine impressie.

Foto's van het Jubileumfeest

Hier kunnen jullie de foto's die gemaakt zijn tijdens het jubileumfeest bekijken. Wanneer je met de muis over de foto beweegt staat de fotopresentatie stil. Met de rechtermuisknop kan je dan ook de foto opslaan op de eigen computer.

Jubileumfeest

Zaterdagavond 8 juni vierde BSW het jubileumfeest in de grootste en oudste speeltuin van Rotterdam, Plaswijckpark.
Een deel van de 130 gasten werd met het treintje naar het nieuwe paviljoen, grenzend aan de plas, gebracht.
De andere gasten bereikten wandelend door de schitterende Engelse tuin het feestterrein, waar voor de liefhebbers een glaasje champagne klaar stond.
Bas Goedendorp, directeur van BSW, stond in zijn toespraak stil bij de ontwikkeling van de speeltuin van de toekomst, het belang van buitenspelen in het algemeen en de conferentie hierover op donderdag 26 september.
Bestuurder Wim Luijendijk werd benoemd tot Erelid van BSW. Voor zijn jarenlange inzet als penningmeester kreeg Wim de, door kunstenaar Marina Radius speciaal ontworpen, BSW-penning!
Voorzitter Chris van de Born kon helaas niet aanwezig zijn. Ook hij is benoemd tot EreLid van BSW en zal later de daarbij behorende BSW-penning overhandigd krijgen.
Na de door J&K-Catering perfect verzorgde BBQ was er voor de liefhebbers nog een boottochtje op de Bergse Achterplas.
Kortom een mooi feestje vol verhalen over vroeger, nieuwe ontmoetingen en kansen voor de toekomst.
Lees hier de speech van Bas Goedendorp